Neclarități în dosarul Duicu(II). Șeful Poliției, audiat în timp ce ministrul Justiției nu a dat pe la DNA

Neclarități în dosarul Duicu(II). Șeful Poliției, audiat în timp ce ministrul Justiției nu a dat pe la DNA
Publicat: 01/08/2014, 07:46
Actualizat: 03/10/2015, 04:08

Adrian Duicu este acuzat de două infracțiuni de trafic de influență. Primul trafic de influență al lui Duicu a fost identificat de procurori în demersurile sale încununate de succes de a-l menține pe Constantin Ponea la șefia IPJ. În acest context, șeful Poliției, chestorul Petre Tobă, a fost audiat de procurorii DNA. Procurorii au stabilit că în data de 13 iunie 2013, Duicu a exercitat trafic de influență asupra lui Tobă în sediul Guvernului. Procurorii au mai constat că acest trafic de influență a avut și un efect în menținerea lui Constantin Ponea la șefia IPJ. Petre Tobă a fost audiat la DNA în acest dosar în calitate de martor.

ANALIZA GÂNDUL: În acest context procurorii DNA nu au stabilit dacă Petre Tobă a acționat în vreun fel și a materializat cererile lui Adrian Duicu. Singura concluzie a procurorilor este că traficul lui Duicu a reușit și Ponea a fost menținut pe funcție pentru că Tobă nu a propus revocarea sa. „Ca atare, eventuala eliberarea din funcția de inspector-șef a lui Ponea Constantin-Ștefan depindea de o propunere pe care în măsură să o facă era inspectorul general al Poliției Române, chestorul Tobă Petre”, se arată în rechizitoriu

Ministrul Cazanciuc a semnat o adresă prin care Elisabeta Ponea, soția lui Constantin Ponea protejatul lui Adrian Duicu era propusă la conducerea secției judiciar a DNA. Procurorii spun că acesta este unul din produsele traficului de influență exercitate de Adrian Duicu pentru Constantin Ponea. Ministrul Cazanciuc nu a fost audiat ca martor sau în vreo altă calitate în acest dosar, dar a negat episodul Ponea în permanență.

A doua infracțiune de trafic de influență se referă la soția lui Constantin Ponea, Elisabeta Ponea, care este și procuror. Procurorii DNA susțin că Adrian Duicu a făcut toate intervențiile ca soția lui Ștefan Ponea, Elisabeta, să obțină o funcție într-o structură judiciară centrală, Parchetul General sau DNA. Procurorii au înregistrat ca probă la dosar „adresa Ministerului Justiției din care rezultă faptul că la data de 04.09.2013, ministrul Justiției a propus Consiliului Superior al Magistraturii numirea numitei Ponea Elisabeta în funcția de procuror șef secție la Direcția Națională Anticorupție”.

La data de 4 septembrie 2013 (miercuri) ministerul justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii adresa nr. 78633/4.09.2013, prin care a propus ca Ponea Elisabeta să fie numită în funcția de procuror-șef al secției judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.

Așa cum rezultă implicit din adresa nr. 35065/24 aprilie 2013 a Ministerului Justiției, propunerea privind pe Ponea Elisabeta nu a fost înaintată Administrației Prezidențiale de către Consiliul Superior al Magistraturii, în vederea numirii în funcție (în fapt, această ne-înaintare a propunerii a fost determinantă de o „retragere informală” a acesteia de către ministrul Justiției).

Adresa trimisă de Cazanciuc la CSM a fost publicată recent de Hotnews.ro și poartă semnătură lui Robert Cazanciu.

Pe lângă Elisabeta Ponea, Cazanciuc l-a propus la conducerea secției 1 și pe procurorul Gheorghe Bocșan. Despre acesta mai multe surse judiciare au declarat pentru gândul că dorea să claseze dosarul vicepremierului Liviu Dragnea în care este acuzat de fraude electorale.

ANALIZA GÂNDUL

Astfel pe scurt avem următoarea situaței:

– Duicu este acuzat de trafic de influență pentru că a promis și a fpcut demersuri pentru ca soția lui Ponea să ajungă la DNA.

– Soția lui Ponea este propusă la DNA de ministrul Robert Cazanciuc care semnează o adresă oficială

-Duicu este trimis în judecată pentru această faptă în timp ce ministrul Cazanciuc nu este audiat.

Procurorii DNA nu au stabilit nici măcar dacă între ministrul Cazanciuc și Duicu exista o legătură sau dacă nu exista această legătură. Nu reiese din dosar dacă cei doi au comunicat sau nu. Știm doar că Duicu a făcut dmersuri a vorbit de Elisabeta Ponea cu Vlad Stoica șeful de cabinet al lui Ponta căruia îi spunea că îi trimite CV-ul procuroarei. Nici despre acest aspect nu aflăm nimic din rechizitoriu. A ajuns la Vlad Stoica. L-a dat mai departe către Ministrul Cazanciuc?

La fel ca și în cazul Ponta explicațiile prezentate de sursele judiciare gândul au fost următoarele: în cazul Cazanciuc nu s-a identificat o faptă penală, procurorul a considerat că nu are nevoie de declarația sa fie ea și de martor.

Cu toate aceste și în cazul ministrului Cazanciuc judecătorul poate dispune audierea sa.

Istoricul cazului Cazanciuc- Ponea

La data de 2 septembrie 2013 inculpatul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis inculpatului PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN un mesaj SMS cu următorul conținut: „Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”

La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita PONEA ELISABETA să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție.

Pe 3 aprilie, contactat de gândul, ministrul Justiției a declarat următoarele: „Propunerile mele au fost procurorii aflați în funcție”. Întrebat de gândul dacă a discutat vreun moment cu procuroarea Ponea despre promovarea la DNA, ministrul nu a mai răspuns.

Cazanciuc a declarat, în aprilie, la postul public de televiziune că a avut o discuție cu Elisabeta Ponea în perioada în care recruta procurori pentru DNA. A negat, însă, că a propus-o la DNA. „Nu am formulat o asemena propunere. Doamna Ponea a fost unul dintre zecile de magistrați care au fost la Ministerul Justiției în perioada în care încercam să găsim procurori adecvați pentru diversele funcții de conducere libere, vacante la nivelul conducerii Ministerului Public, doamna Ponea având două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova în perioada 2006-2012, deci un om cu foarte mare experiență care teoretic poate să aspire la o funcție de conducere la nivelul Ministerului Public. Doamna Ponea nu se regăsește printre propunerile făcute de Ministrul Justiției nici pentru Parchetul General, nici pentru altă structură de parchet. Propunerile ministrului au fost cele care sunt deja în momentul de față în funcție”, a declarat Cazanciuc la TVR.

Prezent la CSM pe 3 iulie, Robert Cazanciuc a continuat să afirme din nou că nu a propuns-o pe Elisabeta Ponea, însă acum și-a nuanțat declarația și a spus că nu a propus-o președintelui României. Cazanciuc nu a răspuns întrebării dacă își prezintă demisia din funcție. Cazanciuc a declarat următoarele:

„Am spus corect la TVR. Potrivit legii, ministrul Justiției face propunerile președintelui României. Propunerile mele sunt propunerile aflate acum în funcție. În cadrul procedurii de selecție a fost și doamna Ponea, dar propunerile au fost altele. Au fost zeci de procurori în acest proces de selecție. Din punctul meu de vedere, dincolo de prevederea legală legată de vechimea de 10 ani au fost și alte criterii: experiența profesională, probitatea și dorința de a face echipă. În aceste condiții am inițiat un dialog cu procurorul general, cu șeful DNA, cu membri CSM. Când toate aceste condiții au fost întrunite au fost trimise propuneri președintelui României. Doamna Ponea a avut două mandate de procuror general la Parchetul Curții de Apel Craiova, una dintre cele mai mari unități de parchet din țară. Nu s-a regăsit printre propuneri. Eu o cunosc pe doamna Ponea de la Parchetul Curții de Apel, am lucrat cu dumneaei în 2006-2009”, a spus el.

Inadvertența din declarația lui Robert Cazanciuc

Ministrul Justiției a declarat că, potrivit legii, el a făcut propunerile pentru șefii din DNA către președintele Băsescu. Aici, ministrul a formulat o nouă inadvertență. Propunerile pentru direcțiile DNA au fost înainte de Ministrul Justiției inițial la CSM. La CSM propunerile au fost analizate pentru a primi un aviz. Apoi propunerile au revenit la MJ care apoi au fost trimise la președintele României. Astfel că inițial propunerile au ajuns la CSM. Aici procurorii susțin că MJ a trimis numele Elisabetei Ponea pentru șefia secției Judiciare a DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Îți CONFISCĂ mașina pe loc. Românii ce au INTERZIS să intre sau să iasă din...
Robert Moscalu, cu ochii în lacrimi după eliminarea de la Survivor All Stars. Mesaj pentru...
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Momentul ratat de francezi în care puteau respinge atacul lui Hitler din Ardeni
×